Nigiri er det, som de fleste tænker på, når man siger sushi - små risboller med et stykke fisk eller andre ting ovenpå, og som dyppes i sojasauce med lidt wasabi.
Her laver vi de "klassiske", men som med alt sushi kan der varieres i det uendelige efter smag og humør. Vi kan dog ikke skaffe en brøkdel af de spændende fisk i Danmark, som man kan i Japan, men det kan vi ikke lave om på. Til vores nirigi her skal der bruges:
1 passende stykke laks uden skind fra fiskehandleren
1 passende stykke tun fra fiskehandleren
1 ark JFC Yakinori Full Gold eller Green
5-6 æg
4 spiseskefulde sojasauce
4 spiseskefulde Mirin
4 spiseskefulde Ryorishu
1 tsk Shimaya Dashi no Moto
En knivspids salt
60 gr sukker
100 ml vand
1 pakke Inari
1 kg Yumenishiki ris
1 brev Sushi no Ko
Kenko Mayonnaise efter smag
Kikkoman Nama Sojasauce og S&B Neri Wasabi til at dyppe i
Sæt først risene over. Fisken skæres dernæst ud i passende stykker på 4-5 mm tykkelse:
Dæk fisken til med folie og stil den i køleskabet, til den skal bruges. Nu skal æggene laves til det, der hedder tamagoyaki, her i en udgave, der passer perfekt til nigiri:
Klargør en firkantet pande, hvis en sådan haves - ellers skal det laves en lidt større portion, hvor enderne kan skæres væk:
Pisk først æggene grundigt i en skål:
Bland dernæst sojasauce, mirin, ryorishu, salt, vand, sukker og dashi:
Hæld blandingen i æggene og rør det godt sammen:
Varm panden op og hæld et tyndt lag æg på, og når det er størknet, rulles det sammen i pandens ene ende, og der hældes endnu et tyndt lag på resten af panden:
Gentag processen, indtil der ikke er mere, og ægget ser således ud:
Skær nu blokken i skiver på 7-8 mm tykkelse:
På dette tidspunkt skulle risene gerne være færdige. De hældes i en skål og blandes omgående grundigt med Sushi no Ko, og stilles til afkøling. Risene må ikke køle af, før de blandes med Sushi no Ko.
Hæld næsten kogende vand (ca. 80 grader) i en skål og læg posen med inari deri i mindst 5 minutter. Dette gøres for at gøre dem lidt nemmere at åbne - det er stadig ikke let, så pas på, at de ikke går i stykker.
Klip nu yakinori-arket i strimler med en saks:
Begynd at forme små boller af risene. De skal ikke være for store, men stadig passe til det, der skal lægges ovenpå. Brug et stykke yakinori til at fastholde æggeskiverne, kom en risbolle ind de åbnede inari, eller læg uåbnede inari ovenpå en bolle og brug også et stykke yakinori til at holde det fast:
Tag nu fisken ud af køleskabet, form boller og læg stykkerne ovenpå. Laksen kan evt. brændes i 1-2 sekunder med en gasbrænder, hvis en sådan haves - det gjorde vi på halvdelen og kom lidt mayonnaise ovenpå:
Anret dem på en tallerken, kom sojasauce og wasabi i en lille tallerken eller skål ved siden af, og nyd din sushi - meget gerne med en rigtig god sake til. Velbekomme!