Takoyaki er noget, som næsten alle er stødt på, hvis de har rejst i Japan. De sælges som mellemmåltid overalt og serveres altid rygende varme med dansende flager af katsuobushi ovenpå. Tako betyder blæksprutte (8-armet), og har altså ikke noget med mexicansk mad at gøre. De kan varieres i det uendelige, men vi laver her opskriften, som er "den originale" fra Osaka.
Der skal bruges:
1 stegepande til æbleskiver eller en japansk takoyaki-pande
1 pose Takoyaki Ko - 200 gr giver ca. 40 stk og 500 gr giver ca. 100 stk. Vi bruger en pose med 200 gr her.
1 lille blæksprutte, eller bare 1-2 ben, alt efter behov. Kan varieres med andet fyld efter smag.
4 æg
Fintsnittede forårsløg efter smag
Kenko Mayonnaise
Otafuku Takoyaki Sauce
Kibun Chikuwa Takebue, optøet
Konnyaku Kuro
Katsuobushi
Aosa
Først koges blæksprutten i 3-4 minutter i letsaltet vand:
Så er den klar:
Skær en passende mængde blæksprutteben, chikuwa, konnyaku og forårsløg og læg dem klar i skåle:
Knæk æggene ud i en stor skål:
Pisk dem grundigt, til de er blevet til skum:
Tilsæt melblandingen og pisk til den er helt opløst:
Gør stegepanden klar ved at smøre alle hullerne godt med rapsolie:
Varm den op til jævn varme og hæld den tynde dej i hullerne, så de næsten når op til kanten:
Tilføj dernæst alle fire slags fyld efter smag:
Lad dem nu stege, indtil de er blevet faste i bunden - det er vigtigt, at de ikke steger ved for høj varme, da de så bliver brændte. Når de er faste i bunden, bruges en kødnål, et bambusspid el. lign. til at tage fat i bunden og vippe dem op på siden:
Når de har stegt lidt på siden, vippes de helt om på hovedet:
Vend dem derefter jævnligt, til de er gyldne på alle sider:
Læg dem på en passende tallerken og anret dem med takoyaki sauce, striber af mayonnaise, en lille håndfuld katsuobushi og drys til sidst med aosa. Servér en portion ad gangen, de skal nydes rygende varme. Velbekomme!
Et lille tip - det er betragteligt nemmere hvis man har en slip-let pande, men husk så at bruge et bambusspid og ikke en kødnål til at vende dem. Og, hvis man elsker takoyaki, men synes de er besværlige at lave, så kan man og snyde lidt og bare hælde både dej og ingredienser ud i en almindelig stegepande, lade det stege lidt, og så kan man bruge en spatel til at dele massen op i mindre bidder, så de kan vendes og steges færdigt. Det bliver knapt så flot, men smager lige så himmelsk! Og alle ingredienserne kan som sagt varieres, til børnene kan man lave nogle med skinke og ost, eller man kan bruge rejer og mange andre gode ting.